По времето на социализма жилищата на българите изглеждаха по почти еднакъв начин. Не само че всички живеехме в панелки, но и обзавеждането беше едно и също.

В коридора на апартамента веднага се забелязваха строените в дълга редица обувки на обитателите. Да се оставят пред вратата, се смяташе за много „селско”. Самият коридор беше покрит с балатум. В по-парвенюшките апартаменти пък - с мрамор, пише soc.bg.

Холът беше облепен с тапети – така го заварвахаме, като се нанасяхме. По-късно според актуалната мода на едната стена се залепяше фототапет. От едната страна беше разположена задължителната холна гарнитура – диван, два фотьойла и две табуретки, покрити с китеници. Пред дивана има ниска масичка, покрита с плетено мильо или каре с българска бродерия. Върху нея е поставена ваза с изкуствени цветя. Срещу меката мебел е огромната секция, а там на видно място е сложена бутилка с уиски върху накланяща се поставка. В секциите са подредени кристални сервизи – символ на благополучие, както и порцеланов сервиз за чай или кафе, произведен в Съветския съюз. Тук-таме има и книги – български класици и „Световна класика”. Подът е покрит с персийски килим.

Всички по-ценни вещи – като телевизор, пералня, хладилник, радио се покриваха от прилежните домакини с покривчица, за да не се прашат.