Наргилетата, често използвани по време на вечери в източни ресторанти, са смятани за по-безопасна алтернатива на пушенето на нормални цигари. 


Лекарите обаче предупреждават за потенциално смъртоносна болест, която може да се таи в мундщуците на устройствата за пушене. 

20-годишен фен на наргилетата от Швеция, който редовно бълва кълба дим с приятели, е постъпил в болница, оплаквайки се от болки в гърдите, треска и кашляне на кръв.  

В лечебното заведение той е бил диагностициран с туберкулоза, смъртоносна болест, която някога се е ширила из цялата планета, но благодарение на добре организираните ваксинации в момента се смята за изключително рядка в Европа. Въпреки това, тя е сред топ 10 болести убийци по света.

Експерти алармират: Пушенето на наргиле повишава риска от диабет, затлъстяване и инфаркт!

Болестта все още е сериозна заплаха в Китай, Индонезия, Индия и Пакистан. Около 25% от хората по света се смята, че са заразени с болестта. 

В най-сериозната си форма, често наричана военна туберкулоза, болестта е способна да убие една трета от заразените с нея хора. 

Според материал, посветен на случая в Швеция, публикуван в European Journal of Case Reports in Internal Medicine, "пушенето на наргилета е станало доста популярно през последното десетилетие.

Това носи риск от разпространяването на няколко болести.

Какво още може да ви сполети, докато пушите наргиле, може да научите на Zdrave.to.