Правителства осъществяват шпионаж чрез приложения за мобилни телефони, и по-специално чрез насочените през тях известия. За това предупреди днес американски сенатор, без обаче да назове конкретни държави, предаде Ройтерс.

В писмо до министерството на правосъдието на САЩ сенатор Рон Уайдън каза, че чуждестранни представители са изискали данни от "Гугъл" (Google), чиято компания майка е Алфабет" (Alphabet), и "Епъл" (Apple). Макар и да не се изнасят много подробности от писмото, то посочва още един възможен начин за следене на мобилни телефони от страна на държавата.

Мобилни приложения от всякакъв вид разчитат на насочени известия, за да информират потребителите на мобилни телефони за входящи съобщения, актуални новини и други актуализации. Става въпрос както за звуков сигнал, така и за известие на екрана, което потребителите получават, ако имат ново писмо в електронната поща или пък любимият им отбор е победил току-що, отбелязва Ройтерс.

Често хората не осъзнават, че всички подобни известия минават през сървърите на "Гугъл" и "Епъл". Това дава на двете компании рядко срещаната възможност да проследяват целия поток на информация от съответните приложения към абонатите и съответно ги поставя "в уникалната позиция да улеснят разузнавателните служби в набавянето на информация за използваните от даден човек приложения", се казва в писмото на Уайдън.

Той настоява пред американското министерство на правосъдието за "отменяне или промяна на всички възможни политики", които възпрепятстват публичното обсъждане на темата за шпионаж чрез насочени известия.

От "Епъл" казаха, че писмото на сенатор Уайдън им дава "зелената светлина", от която са се нуждаели, за да направят публично достояние повече подробности за правителственото наблюдение върху насочените известия.

"Във връзка с този случай федералното правителство на САЩ ни забрани да споделяме каквато и да е информация", заяви компанията в изявление. "След като този механизъм на проследяване вече доби публичност, ние преразглеждаме политиката си на прозрачност, за да отговорим на запитванията", допълват от "Епъл".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук