Откриха ново полезно свойство на рибата
Консумирането на повече от една до две порции на седмица предотвратява вредното въздействие на замърсяването на въздуха върху мозъка
Против замърсяването можете да се борите и с храна - нови изследвания показват, че консумацията на риба премахва отрицателните ефекти, които замърсеният въздух оставя върху мозъка.
7 червени плодове, които ще направят чудеса с тялото ви
Консумирането на повече от една до две порции риба или миди на седмица предотвратява вредното въздействие на замърсяването на въздуха върху мозъка, особено при възрастни хора, сочат изследвания, публикувани в списанието „Neurology“, издавано от Американската академия по неврология.
„Оказва се, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалението и поддържат мозъчната структура при възрастни хора.
Също така се оказва, че те намаляват мозъчните увреждания, причинени от невротоксини като олово и живак", казва авторът на проучването д-р Ка Ках, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк.
Глухарчето – пръв помощник при заболявания на черния дроб и бъбреците
Проучването е направено сред хора на възраст над 70 години, живеещи в райони с високи нива на замърсяване на въздуха. Тези с най-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта имат най-забележими нива на „увреден“ мозък.
Изследователите изчислили колко риба консумират средно всяка седмица те, след което измерили количеството омега-3 мастни киселини в кръвта им и определили средното излагане на замърсяване на въздуха въз основа на адресните им регистрации.
След това участниците сканирали мозъка им, за да измерят областта на хипокампуса - частта на мозъка, свързана с паметта и бялото вещество, която помага да се изпращат сигнали из целия мозък.
Цветът на лицето отразява състоянието на черния дроб
Омега-3 киселините, открили изследователите, биха могли да запазят обема на бялото вещество и размера на хипокампуса и евентуално да предпазят мозъка от потенциалните токсични ефекти от замърсяването на въздуха.