Това е храната на бъдещето, никога не сте подозирали, че ще я ядете

Учени от Южна Корея създадоха хибрид говеждо с ориз, който се отглежда в петриево блюдо (стъклена паничка)

В стремежа си да направят по-добро лабораторно отгледано месо, учени от Южна Корея създадоха хибрид говеждо с ориз, който се отглежда в петриево блюдо (стъклена паничка).

Въпреки че изглежда като леко неапетитна розова каша, изследователите твърдят, че това е богат на протеин източник на храна, който изпомпва значително по-малко парникови газове от традиционното отглеждане на говеждо месо.

Учени от университета Йонсей в Сеул създадоха новата храна, като са използвали мускулни и мастни стволови клетки от крави и ги трансплантират в оризови зърна.

Първо се нанасят рибен желатин и ензими върху ориза, за да помогнат на клетките да се прикрепят. След като се добавят стволовите клетки, те се оставят да се култивират в петриевото блюдо за девет до 11 дни.

Крайният резултат е хибрид говеждо-ориз, който има 8 процента повече протеини и 7 процента повече мазнини от обикновения ориз.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Освен че има нисък риск от хранителни заболявания, то е много по-евтино от естественото месо. Ако се комерсиализира, изследователите изчисляват, че богатият на говеждо месо хибрид може да струва $2,23 на килограм, докато говеждото струва приблизително $14,88 на килограм.

Храната има много по-лек въглероден отпечатък. Изчислено е, че сто грама хибриден оризов протеин отделят по-малко от 6,27 килограма CO2, докато производството на 100 грама говеждо месо освобождава 49,89 килограма.


Що се отнася до вкуса, зависи от това колко мазнини или мускули се добавят към ориза. Твърди се, че хибридният ориз с по-високо съдържание на мускули има мека и бадемова миризма, докато тези с по-високо съдържание на мазнини миришат като кокосово масло. Що се отнася до текстурата, той има по-твърдо и по-крехко усещане от традиционния ориз.

Въпросът е: бихте ли го изяли? Изследователите искат да комерсиализират хранителния продукт, предлагайки на потребителите евтин и питателен източник на храна, който избягва много от екологичните и етичните въздействия на индустриалното земеделие.

„Представете си, че получаваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, от клетъчно култивиран протеинов ориз. Оризът вече има високо ниво на хранителни вещества, но добавянето на клетки от добитък може допълнително да го повиши“, каза в изявление Сохеон Парк, водещ автор на изследването.

Може да не се сервира в ресторанти със звезди Мишлен, но може да има редица практически приложения. Например, може да се използва като жизненоважен източник на храна за хора, изправени пред глад или природни бедствия. Като алтернатива може да се окаже идеална храна за астронавти, пътуващи дълго време в космоса.

„Виждам цял свят от възможности за тази хибридна храна на зърнена основа“, каза Парк.

Превод: GlasNews.bg

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук