Озоновата дупка, образувана над Южния полюс, е по-голяма от Антарктида по размери и според експерти ще продължи да расте през следващите две до три седмици. Това обявиха от програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята – „Коперник“ на официалната й интернет страница copernicus.eu, предава "Фокус".

Учените отбелязаха, че през последните две седмици се е стигнало до значително увеличение на озоновата дупка и в момента е сред най-големите такива, открити от специалистите от 1979 г. насам.

„Много наподобява на миналогодишната, която също не беше нещо необичайно до началото на септември, но след това се превърна в една от най-големите и дълготрайни в историята на наблюденията.

Вихърът е доста стабилен, а температурата "на въздуха" в стратосферата е дори по-ниска от миналата година, така че дупката може да продължи да расте за малко повече от две или три седмици“, каза Винсент-Анри Пеш, директор на службата за наблюдение на атмосферата на „Коперник“.

Предишната озонова дупка над Антарктида се затвори в края на декември 2020 г. Световната метеорологична организация (СМО), специализирана агенция на ООН, отбеляза, че дупката нарасна бързо миналата година от средата на август и достигна своя връх от 24,8 милиона квадратни метра на 20 септември.

В допълнение, тя се превърна в най-продължителното и едно от най-обширните и най-задълбочени наблюдения на озоновия слой. Това се дължи на силния, стабилен и студен полярен вихър и много ниските температури в стратосферата.

Същите метеорологични фактори допринесоха за появата на рекордната озонова дупка над Арктика през 2020 г., обясниха от СМО, припомняйки, че през 2019 г. озоновата дупка над Антарктика е била необичайно малка и краткотрайна.