До 2021 г. ни очакват по-ледени зимни сезони в сравнение с тези от 1989 г. насам Причината се корени в процеси в Слънцето и засилената вулканична активност на Земята Ще ни отпусне в края на януари - ще има и места с до +14 градуса. Пролетта ще закъснее. Следващите няколко леденостудени дни няма да са единствените през тази зима, съобщава "168 часа".
Чака ни доста неприятно време до идването на пролетта, която ще закъснее по предварителна прогноза и ще бъде влажна и студена. През януари и февруари ще бъде по-мразовито не само в сравнение с миналата година, но и спрямо последните 30. Скиорите ще са доволни, но останалите, които са нетърпеливи да чуят за затопляне, ще бъдат разочаровани.

Въпреки тенденцията към влажни сезони в следващите години този месец не се очакват повече валежи от нормалните през януари. В равнините те ще са около 90 литра на квадратен метър, а в планините - до 130, казват метеоролозите. През най-студения месец от годината ще има и топли дни с температури до 14 градуса на някои места. Между минус 5 и плюс 1° ще е средномесечната температура в Северна България и високите полета. По Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма ще е средно от -1 до +4 градуса.

В планинските райони - между -10 и -2 градуса. В София абсолютните температурни рекорди са били на 6 януари 1938 г. и на 7 януари 1927 г. - съответно -20,4 и -22,9 градуса. След жестокия студ и заснежаване от 7 до 10 януари валежи се очакват около 15.01. В северните части на страната ще се образува сериозна снежна покривка. От 15 до 19 януари пак ще е много студено с температури до -23 градуса.

Студът ще ни отпусне в края на януари, но в последните му дни отново ще ни засипе сняг. През първите десет дни от февруари ще има разкъсана облачност, често значителна. Преваляванията ще бъдат предимно от дъжд, в по-високите места - примесен със сняг. Ще има 4-5 дни с гъсти мъгли. През второто десетдневие на февруари се очаква застудяване.

Температурите около 16 февруари ще паднат рязко с 9-10 градуса. Застудяването обаче ще бъде за кратко, след което се очаква времето да се стабилизира с нормалните за месец февруари температурни стойности. В последните десет дни февруари ще е хубав.

Студената зима през 2017 г. няма да е изключение. Очертава се преобладаваща тенденция към съществено застудяване през зимните сезони в следващите няколко години и засилена вулканична активност на Земята, коментира доц. Борис Комитов от Института по астрономия на БАН и ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

А нечетните векове като настоящия ХХI се характеризират с подобни миниледникови епохи. Според него намалението на температурите до 2021 г. ще бъде доста забележимо не само в сравнение с последните 3-4 години, които бяха доста меки, но и спрямо представите ни за зимните температури след 1989 г. Но тази зима ще е само преход към още по-студени през следващите години.

“Не очаквам отрицателни температурни рекорди в следващите два месеца, но е много вероятно средните температури да са под обичайните за последните 30 години. Не вярвам обаче конкретно през тази зима градусите да паднат под -30. Сутрешни температурни рекорди обаче сигурно ще има през следващите зимни сезони до 2021 г. Тогава не бива да изключваме отрицателни температурни рекорди до -35 и дори -40. Това се отнася за сутрешни температури най-вече в западните котловинни полета и Северна България (напр. Кнежа, Севлиево и др.)”, заяви доц. Комитов.