Няма такива хора, които да не могат да съществуват без мляко и млечни продукти. Колкото повече ядем такива продукти, толкова по-болни ставаме. Това заяви пред БНТ диетологът д-р Людмила Емилова. По думите й, колкото повече сиренето консумира един мъж, толкова по-голям е рискът о рак на простата за него.
„Млякото и млечните продукти дават възможност често да боледуваме. Те образуват слуз в организма, която е причина за синузити, бронхити, бронхопневмонии, често боледуване от грип и т.н.”, обясни тя.
 

По думите й, киселото мляко е полезно, само ако съдържа бактерията лактобацолус  булгарикус, която е сред основните причини за дълголетието на българите преди векове. Това, което се продава в магазините, обаче, рядко съдържа тези полезни бактерии, тъй като те са скъпи, а хората обичат да купуват евтино.
 
„Има концентрати на лакобацилус булгарикус, има и закваска, която може да се вземе от фирмата към академията на науките и да си намерим истинско мляко от крава, коза, овца – най-добре козе мляко, и да си го подквасваме вкъщи. И тогава ще бъде сигурни. Въпреки това то е полезно, но в никакъв случай няма да изяждаме три бурканчета на ден”, съветва д-р Емилова. Препоръчително е да се ядат по 1-2 бурканчета на ден.
 
„Освен това има концентрати на лактобацилус булгарикус, които биха могли да се ползват като пробиотици. Това е, което съвременният, цивилизован човек трябва да направи, защото прекаляването с животински храни води до тежки болести”, добави тя.
 
Тя посочи и колко и какви животински храни трябва да ядем през седмицата: „Ако ядем един път в седмицата на едно хранене. Тази седмица – съберат се примерно в неделя цялото семейство, на обяд ядем някакво месо, но с добро качество – да не е това с химикалите, антибиотиците и хормоните вътре. Другата седмица ядем сирене, което е хубаво, с истинско мляко направено, с лактобацилус булгарикус, изкиснато – да няма сол. Другата седмица ядем яйца, домашни – кокошките дето са кълвали трева. Другата седмица ядем риба, която не е от рибарник, а дива риба. Няма да навредим на здравето си – ще бъдем толкова здрави, колкото ако изобщо не ядем никакви животински храни”, съветва диетологът. 

Още полезни съвети за здравословен начин на живот четете на zdrave.to!