От началото на тази година цигарите ще са с нов бандерол и по-високи цени. Причината за скока са промените на акциза на тютюневите изделия.
Най-масовите цигари, които струват по 5 лева, ще стигнат 5,20 лв. Промените обаче засягат по-ниския клас тютюневи изделия. 

Възможно е скъпите цигари да поевтинеят, тъй като и акцизът им става по-нисък. Единствено производителите и вносителите обаче ще трябва да решат дали да смъкнат цената.

От 2018 г. и алкохолът, и цигарите ще са с нов бандерол. 

Нововъведението предвижда налогът да бъде най-малко 177 лева на 1000 броя цигари. Промяната е съставена от две части - специфичен и пропорционален акциз. Първият е твърда сума за 1000 броя цигари, а вторият е процент от продажната цена. 

Промените предвиждат специфичният акциз да нарасне от 101 на 109 лева. Това означава допълнително 2,18 лева на кутия. В същото време обаче пропорционалният ще намалее от 27 на 25 на сто от крайната цена. 

„Стоките, които са облепени със стар акцизен бандерол, ще могат да се разпространяват в търговската мрежа до изчерпване на количеството, но не по-късно от края на 2018 г.”, обясни говорителят на Агенция „Митници” Тамара Влайкова.