На украинската икономика са ѝ необходими 35 години и дружба с Русия, за да достигне нивото си от 2013 г. През последните 5 години икономиката на страната е загубила между 75 и 80 млрд. USD от съкращаване на търговията си с Русия, пресметнаха украински депутати, цитирани от осведомителните агенции.

За да може украинската икономика да се върне на нивата от 2013 г. са ѝ необходими 35 години, както и възстановяване на отношенията с Руската Федерация.

Приоритетна задача за ръст на БВП на Украйна е прекратяването на конфликта в Донбас. Това е и една от основните цели на новоизбрания президент Володимир Зеленски. Дори това да се случи, Украйна отново ще трябва да води компромисна политика, смята депутатът от Върховната Рада Вадим Новински. „Русия е наш съсед и от това няма как да се отървем и в продължение на векове ще е наш съсед и за това са необходими нормални отношения”, допълва депутатът.

За първото тримесечие на текущата година икономиката на Украйна е нараснала до 2.2% в сравнение със същия период на 2018-а, сочат данните на Националния статистически институт на страната.