Водещият японски автомобилостроителен концерн Тойота (Toyota) възнамерява от днес да възобнови производството на всичките си заводи в Япония и в чужбина, които бяха спрени заради пандемията от коронавирус.

Според агенция Киодо днес се очаква да заработи заводът във Венецуела, който е последното предприятие на Тойота, което все още е спряно заради пандемията. По този начин за първи път от пет месеца производството на всички заводи на концерна ще бъде изцяло възстановено.

На 28 май Тойота съобщи за рязко намаляване на обема на производството и продажбите на фона на пандемията. През април световните продажби на компанията са се сринали с 46,3 процента спрямо същия месец на 2019 година, а производството се е свило с 50,8 процента.

Пандемията нанесе удар на всички японски автомобилни компании. Общото им производство през април се понижи с 60 процента до 916 000 автомобила. Най-силно пострадаха заводите на Тойота, Хонда (Honda), Нисан (Nissan) и Субару (Subaru) в САЩ, от чиито поточни линии през април не е слязъл нито един автомобил.

В края на 2019 г. Тойота заедно с другите компании от групата Дайхацу (Daihatsu) и Хино (Hino) стана световен лидер в продажбите на нови коли с продадени 10,45 милиона броя леки и товарни автомобили. Продажбите на основния конкурент Фолксваген (Volkswagen) се равняваха на 10,37 милиона броя, допълва БТА.