Бесен скок на цените по морето: 30 лева за бира с три лимонади, а порция цаца...

Очакванията, че слабият сезон ще направи ваканцията на морето по-достъпна, се оказаха мираж

30 лева платиха туристи за бира и три лимонади от бъз на крайбрежната алея в Балчик. Цените по кръчмите и хотелите по цялото Черноморие това лято са сериозно надути, въпреки кризата с коронавируса, пише "Телеграф".

Очакванията, че слабият сезон ще направи ваканцията на морето по-достъпна, се оказаха мираж. Почивката този сезон излиза доста по-солено от предишни години. Цените в хотели, квартири, ресторанти и сергии са поне с 20-30 процента завишени. Дори геврекът и варената царевица на плажа се продават по-скъпо от преди. 

В зависимост от ресторанта, порция пържен сафрид е 8-10 лева, накъде дори 12. Пържената цаца е от 4 до 6.50 лв, а рибената чорба - 4-5 лева. Кебапче и кюфте се предлагат за по 2 лева. Само деликатесните риби държат цена от началото на сезона. Порция печен на скара лефер е 30 лева, а пърженият калкан е от 25 до 30 лева.

Заведенията, разположени на първа линия по плажа, извадиха менюта с цени писани все едно на картелно заседание. Безалкохолното е заковано на 3.50 лева, водата - 2.50 лв, сандвичът - 12 лева, бирата - 5 лв. До миналото лято подобни цифри имаше само в най-хитовите плажни барове, а този сезон се оказаха повсеместен "стандарт". 

Дори и най-непретенциозните капанчета, които обичайно предлагат хот-дог, сандвич и пица, вдигнаха цените почти двойно и започнаха да предлагат "хапката на крак" за минимум 10 лева, стига да попадат в горещата зона около морето. 

В унисон с новата мода, разносвачите по плажа също вдигнаха цените. Пластмасова чашка, пълна с плодове - дина, пъпеш, праскови, се продаваше на плажа в Слънчев бряг за 5 лева. На плаж "Перла" в Приморско кочен варена царевица скочи от 2 на 3 лева.