Европейският съюз (ЕС) се готви за пълномащабна търговска конфронтация с Китай. Това съобщава Bloomberg.

Според изданието ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече е инициирала въвеждането на редица търговски ограничения срещу Китай и в близко бъдеще възнамерява активно да продължи тази политика.

Както се отбелязва в публикацията, сега основната арена на търговската конфронтация между Европейския съюз и Китай е областта на така наречените чисти технологии.

Безспорното лидерство тук принадлежи на КНР, която внася широка гама от стоки в Европа. Освен това, поради тяхната цена, те печелят конкуренцията на европейските производители. 

Китай успешно доминира на глобалния пазар на чисти технологии благодарение на масивната държавна подкрепа за производителите, обяснява Bloomberg, като подчертава, че това състояние на нещата не устройва служителите на ЕС. 

Те възнамеряват да се борят срещу господството на Поднебесната империя в Европа с помощта на изкуствени методи.

В близко бъдеще Европейският съюз ще въведе допълнителни мита върху китайските електрически автомобили. Друга мярка може да бъде ограничаване на участието на китайски компании в инфраструктурни проекти в ЕС.

Европа трябва да защитава икономическите си интереси, като същевременно балансира все по-протекционистичните действия на САЩ срещу индустриалния свръхкапацитет на Китай, който рискува да се прехвърли на европейския пазар – обясни поведението на властите в ЕС френският финансов министър Бруно Льо Мер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук