Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност да се справи с ефекта от санкциите. Това пише колумнистът на Bloomberg Хавиер Блас, цитиран от glasove.com.

Авторът отбелязва, че през юли производството на петрол в Русия почти напълно се е върнало на нивата отпреди 23 февруари 2022 г., и е достигнало 10,8 млн. барела на ден. Минималният обем беше през април - 10 млн. барела, но оттогава само се увеличава. Настоящите данни са малко по-ниски от тези през януари, когато производството достигна 11 млн. барела на ден.

В същото време цената на петрола също се покачва. Възможно е да се възстановят производствените показатели и нивото на цените поради преориентиране от европейски към други пазари. Освен това Западът не успя да накара страните от Персийския залив да решат да пуснат големи допълнителни количества черно злато на пазара, посочва специалистът.

Според него високите приходи от износ на петрол намаляват значимостта на загубите на Москва в резултат на намаляването на доставките на руски газ за Европа. Това обаче може да означава сериозни последици за европейските страни: още през октомври, както прогнозира наблюдателят, ще има значителен скок на цените на газа в Европа, а през зимата властите на страните от ЕС може да се наложи да ограничат потреблението на газ.

Комбинацията от студено време, скок в търсенето на електроенергия и инфлация до края на тази година може да подкопае западната подкрепа за Украйна“, заключава Хавиер Блас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук