Русия ще намали ежедневния износ на дизел от ключови западни пристанища през април до най-ниското ниво от пет месеца след украинските атаки с дронове срещу петролни рафинерии и рязкото забавяне на скоростта на рафиниране на суров петрол.

Bloomberg съобщава, че товарите с дизел от трите основни пристанища на Русия на Черно и Балтийско море, включително някои обеми, идващи от Беларус, ще спаднат до около 2,29 милиона тона този месец.

Това възлиза на малко над 569 000 барела на ден, което е с 21% по-малко от действителния дневен износ от около 724 000 барела от същите пристанища през март, според данни от разузнавателната фирма за петрол и газ Kpler.

Съединените щати призоваха Украйна да спре атаките срещу руски петролни рафинерии, тъй като Вашингтон се опасява от нарастващите световни цени на петрола 

Твърди се, че Русия намалява доставките на дизел по море, след като седмичните нива на рафиниране на суров петрол паднаха до 10-месечно дъно след атаки от украински БПЛА.

Освен това сезонната поддръжка, която ще продължи до лятото, също временно намалява производителността на някои руски петролни рафинерии.

Руският вицепремиер Александър Новак отбеляза, че Русия все още не планира да забранява износа на дизелово гориво.

Зеленски контра на САЩ: Това е условието да спрем ударите по руските рафинерии!

„Ние произвеждаме достатъчно дизелово гориво, два пъти повече от необходимото на вътрешния пазар“, каза той.

Той също така добави, че ако Русия наложи забрана, националната нефтопреработваща индустрия ще се изправи пред излишни запаси.

Изданието припомня още, че заради западните енергийни санкции Русия вече не доставя дизел за Европа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук