Протестиращите енергетици и правителството са на път да постигнат разбирателство. Страните, които разговарят от 11.00 часа обсъждат проект на споразумение. То трябва да отговори на исканията на енергетиците и миньорите.

Във фейсбук депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова публикува документа, около който евентуално ще се обединят протестиращи и управляващи.

Сформирана е работна група, която да търси решение на поставените от протестиращите, съобщи по-рано БНР, позовавайки се на източници от преговарящите екипи.

Още в началото премиерът Николай Денков заяви, че някои от исканията на енергетиците са неизпълними. Те настояват България да изтегли плановете за справедлив преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил от Европейската комисия и да ги предоговори. 

„Няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е недоверие. Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят така, както повалява българският национален интерес. А той е - да имаме ток”, заяви Димитър Манолов, КТ „Подкрепа”.

„Ние, освен тези централи и АЕЦ-а, друга базова мощност нямаме. Ако спрем, както пише, до 2030 г. тези централи, това означава, че дотогава трябва да спрем и да гледаме телевизия вечер”, заяви Любомир Спасов, ТЕЦ „Бобов дол”.

„Искаме да се срещнем с парламентарно представените партии и тези, които взимат решенията. Премиерът не взема решенията, решенията ги взимат други”, заяви друг протестиращ. „Готови сме да защитим енергетиката, готови сме да защитим националната сигурност”, каза участник в срещата преди да влезе в НС.

Разговорите стартираха с разправия заради снимащи с телефони депутати. Макар че се стигна до разбирателство тази практика да спре, бургаският депутат от „Възраждане“ Цончо Ганев, който е и зам.-председател на Народното събрание, си позволи в късния следобед отново да пусне тайно заснемани видеозаписи от преговорите във фейсбук.

От тях се вижда, че се подготвя проект на споразумение между протестиращите и властта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук