Цените на храните в България продължават да растат, но малко хора се замислят какво стои зад крайната цена на продуктите в магазините. Пътят на един килограм домати от нивата до рафта в София показва сложна мрежа от прекупвачи, които оскъпяват стоката многократно, съобщава bTV.

Борислав Дамянов от село Струмяни, Благоевградско, отглежда зеленчуци в оранжерията си – домати, марули, лук и картофи. Грижата за доматите отнема седем месеца, но когато Борислав ги продава, получава 80 стотинки за килограм. В същото време крайната цена стига и 4,99 лв.

Борислав

Оказва се, че докато доматът измине 140 километра до София, той сменя собствеността си пет пъти – от производителя през няколко прекупвачи до магазина.

Дългата верига на доставка е основен фактор за високите цени на храните у нас. Докато в други европейски страни фермерите обединяват усилия в кооперативи, които преговарят директно с веригите, в България това почти не се случва.