"Лятото традиционно е малко по-слаб период за продажби, защото това е отпускарският период. Пазарът се раздвижва малко след това, през септември. Традиционно последните три месеца са най-силни.“

Това каза Александър Бочев – заместник-председател на Асоциацията на брокерите, цитиран от Euronews Bulgaria. По думите му не се случва нещо драстично на пазара на имоти.

За първото полугодие има известен спад в продажбите, в София това е около 11%, Бургас и Варна – 17%, Пловдив – 14%. Сравнение пък с 2021 г. този спад е доста по-нисък. Сега сме на нивата на продажби от 2019 г. По неговите думи има лек отлив при покупките на зелено.

"Ако искате обаче да купите хубав, качествен имот на добра локация, трябва да го купите на зелено“, обясни брокерът и добави, че желаещите да купят след акт 16 са повече спрямо наличните апартаменти.

Цените в последните две години по-скоро замръзнаха, няма големи корекции надолу или нагоре. Има разлика в зависимост от локацията и качеството на имота, допълни брокерът.

Как ще се развият цените на имотния пазар зависи от това дали България ще бъде приета в Шенген и Еврозона, както и от това дали ще има повишаване на лихвените проценти на кредитите, които засега се задържат на много привлекателни нива от 2.5-3%, смята Бочев.

Ако се повишат, вероятно ще има понижение на цените заради намалялото търсене, прогнозира брокерът. Той посочи, че цените на наемите са се покачили през последната година, като най-търсени са добре обзаведени апартаменти, до метростанция и бизнес центрове.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук