Подкрепената от швейцарското правителство продажба на Credit Suisse Group AG на UBS Group AG беше одобрена в четвъртък от Европейската комисия (ЕК), след докато регулаторите заявиха, че сделката няма да доведе до значителни пробиели относно конкуренцията, съобщава Bloomberg, цитирани от Investor.bg.

Ек одобри сливането след бърз едномесечен преглед на условията, който показа, че конкуренцията няма да бъде засегната на „никой от изследваните пазари“ при управлението на богатството и активите, както и при инвестиционното банкиране.

„Комбинираното предприятие ще продължи да се сблъсква със значителен конкурентен натиск от широк кръг конкуренти на всички тези пазари“, става ясно от изявление на ЕК.

UBS се споразумя през март да придобие своя конкурент в сделка с всички акции за около 3,25 млрд. долара след намеса на правителството на Швейцария, за да бъде предотвратен фалит на Credit Suisse.

Разрешаването на трансакцията от страна на Европейския съюз (ЕС) беше очаквано предвид рисковете, свързани с финансовите пазари.

Проверката на блока за сливането обхващат Европейското икономическо пространство, на което Швейцария не е член, което означава, че ЕК трудно можеше да се противопостави на сделката.

През април Комисията предостави на банките дерогация от обичайните правила, което им позволи да осъществят сливането преди приключването на проверката.

При обявяването на сделката UBS получи предварително споразумение от редица регулаторни органи, като швейцарската комисия за надзор на финансовия пазар, Швейцарската национална банка и Министерството на финансите на страната.

UBS и Credit Suisse отказаха коментар по темата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук