Пазарът на недвижимости е топ тема на много места по света, а България също не изостава от тези тенденции.
 

"Пазарът е изключително силен. Много напомня на силата на пазара 2005-2008 г. Даже имаме градове, райони и сектори, при които имаме превишаване на интереса по отношение на купувачите", казва Стахил Иванов, основател на агенция за недвижими имоти "Явлена", по време на гостуването си  в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 
"За първото тримесечие на тази година имаме средно между 10 и 30% покачване на броя на сделките, като това е не само спрямо първо тримесечие на 2020 г., а и спрямо 2019 г."
 
Лидерът в България е Пловдив, където е отчетен 34% ръст на броя на сделките. Покачването в София е 27%. Изключение от правилото е Варна, където стъпката нагоре е само 1%, но над 11% е ръстът за цялата страна в сравнение с 2019г.
 
Кой е фундаментът, който стои за този бум на пазара, въпреки очакванията в началото на пандемията за консервативен подход на инвеститорите в имоти? Експертът е на мнение, че в случая важна роля е изиграла политиката на банките и увеличените отрицателни лихви и такси върху по-големи суми по банковите сметки.
 
"Не е задължително всички хора да тръгнат в посока към търсене на имоти, достатъчно е 10-15% от големите вложители. Даже не говорим за нулева, а за много-много отрицателна лихва да си поддържаш парите в една банка. И хората си казват: дали не е по-добре да отида на 3-4% годишна доходност при имотите", посочва Иванов.