Последните няколко години бележат някои сериозни върхове в цените на недвижимите имущества, но по всичко личи тази тенденция е към своя край. Това коментира председателят на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. 

"Ако има ръст в цените на жилищата в големите градове на страната през тази година, той няма да е по-висок от 1-2%", каза Ганев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Изминалите няколко седмици са особено интригуващи, тъй като в политиката се завъртя скандала "Апартаментгейт", а по-рано излязоха и редица случаи с измами от мними брокери. Съветът на председателя на "Недвижими имоти" е хората да се възползват от услугите на юристи и пазарни консултанти, за да си спестят куп главоболия в случай, че попаднат на някаква престъпна схема.

Прогнозата на специалиста е, че в обозримо бъдеще е нормално да се очаква, че пазарът на недвижимо имущество ще се регулира и балонът, ако не се спука, то той поне ще спадне до приемливи нива.

"Обемът от сделки за миналата година е най-ниският от изминалите 5 години – 212 000 сделки за цялата страна. А ръстът в разрешенията за строеж е 113%. Ако това строителство се реализира в един момент, това ще се отрази на цените", обяснява Ганев.