Около 50% от млякото стига до мандрите. Това коментираха в студиото на „Денят започва“ по БНТ председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров и Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Според Зоров производството и добивът на мляко наброяват около 1 милион литра годишно. В същото време за миналата година е декларирано количество от 520 – 530 хиляди тона. „Една нищожна част излиза на светло“, заяви Зоров. По думите му количеството, което остава в сивия сектор, е в малки стопанства, които си предлагат производството по пазарите. Не са изключение и тези фермери, които продават млякото без документи. „Ниските доходи и нищожните печалби в този сектор са от значение“, коментира Зоров.

Според Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство голяма част от млякото се произвежда от малките стопанства и остава за домашна консумация. Литър сурово мляко в момента, което отговаря на всички показатели, струва между 75 и 85 стотинки, директно платено без ДДС на производителя.