Общото състояние на руските милиардери през периода януари-юли 2021 г. е нараснало с 39,4 млрд. долара, основният собственик на Северстал Алексей Мордашов е прибавил най-много към богатството си, става ясно от Индекса на милиардерите на Bloomberg (BBI), пише money.bg.

Индексът се определя въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които милиардерите притежават дялове.

За някои компании изчислението се основава на съотношението на тяхната капитализация към EBITDA или цената на акцията към печалбата на една акция.

Общо класацията на BBI включва 500 -те най-богати хора в света. В момента тя включва 24 граждани на Руската федерация.

Най-значителният ръст на богатството от началото на годината е отбелязан при Мордашов, който е на четвърта позиция в рейтинга сред руските милиардери: увеличение с 6,14 млрд. долара, до 29,2 млрд. долара.

Състоянието на съсобственика на Новатек Леонид Михелсън и на основния бенефициент на Новолипецкия металургиен комбинат (НЛМК) Владимир Лисин също се е увеличило значително - съответно с 5,8 и 5,5 милиарда долара. Те са класирани на второ и трето място в списъка.

Първото място сред руските милиардери запази един от основните собственици на "Норилски никел" Владимир Потанин (ръстът на богатството му от началото на годината с 3,36 млрд. долара - до 33,4 млрд.).

Петото място зае съсобственикът на Лукойл Вагит Алекперов, богатството му от началото на годината нарасна с 4,01 млрд. долара, до 21,3 млрд. долара.

Шестата позиция е заета от Генадий Тимченко, който притежава дялове в Новатек и Сибур. От началото на годината богатството му се е увеличило с 4,52 милиарда до 21,2 милиарда долара.

Седмото място заема Алишер Усманов (Металоинвест, Мегафон) - от началото на годината той забогатя с 3,11 милиарда долара, сега богатството му се оценява на 21,1 милиарда долара.

Осмо място принадлежи на Роман Абрамович (Евраз) - състоянието му се увеличава с 280 милиона, до 18,7 милиарда долара.

На девето място е основният собственик на Renova, Виктор Векселберг (ръст на богатството с 1,82 млрд. , до 17,9 млрд. долара).

Само петима милиардери от списъка са намалили състоянието си от началото на годината.

Най -много загуби бенефициентът на "Еврохим" и СУЕК Андрей Мелниченко (десето място) - 886 милиона долара, а основателят и главен изпълнителен директор на онлайн магазина Wildberries Татяна Бакалчук ​​(19 -то място) - 731 милиона долара. В резултат на това състоянието им възлиза съответно на 17,2 и 8,35 милиарда долара.