В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар се понижава спрямо еврото и се възстановява спрямо йената и паунда след резкия спад спрямо почти всички световни валути предния ден.

Обезценяването на американските пари бе причинено от данните за значително отслабване на инфлацията в САЩ, пише money.bg.

Както стана известно в четвъртък, потребителските цени в САЩ са се повишили със 7,7% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година след покачване с 8,2% през септември. Така инфлацията се забави до минимум от януари и се оказа значително по-ниска от пазарните прогнози.

Данните могат да повлияят на политиката на Федералния резерв на САЩ, който агресивно повишава лихвените проценти в опит да ограничи инфлацията. Ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Филаделфия, Патрик Харкър, вече се изказа в полза на забавяне на по-нататъшното повишаване на лихвите.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,70% - до 1,0263 долара за едно евро срещу 1,0209 долара за евро при затварянето на сесията в четвъртък.

Американската валута се понижава по отношение на японската , до 140,89 йени за един долар в сравнение с 140,98 йени за долар в края на вчерашната търговия.

Британската лира стерлинг поскъпва с 0,43% до $1,1747 за един паунд в сравнение с $1,1716 за паунд ден по-рано.

Китайската валута актуализира своя максимум за последните четири седмици. Доларът се понижи с 1,26% до 7,10961 юана за $1 спрямо 7,1865 юана за долар при затварянето на търговията в четвъртък.

Австралийският долар се покачи с 0,39% до $0,6645 спрямо $0,6619 при затварянето в четвъртък. По-рано той достигна седем седмичен връх от 0,67 долара, въпреки изявленията на заместник-ръководителя на Централната банка на Австралия Мишел Бълок, че лихвеният процент в страната вероятно ще продължи да расте.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), е надолу с 0,25%. Вчера индикаторът се срина с 2%.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук