В сиренето на пазара у нас има твърде много вода, сочи последното проучване на „Активни потребители“. Такъв проблем има от 10 години, уточняват от организацията.

От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%, са резултатите от проверката.

„Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика“, уточняват от Активни потребители.

При евтините марки водата е повече

Проверката е разделена и според цената и логично при по-евтините водата е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева) оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

Имитиращи продукти се предлагат като сирене

За анализ на немлечни мазнини са подбрани 6 продукта и с такива се оказа един от тях.

„43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин „Била“ с името „Даная“. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лв. на килограм“, посочват от организацията.

Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.

Опасна ли е водата в сиренето?

„Количеството на водата в сиренето  е изключително важен показател защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността“, категорични са от „Активни потребители“.

Изброени са и причините:

– „Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.

– В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.

– Както споменахме по-горе за да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук