Имаше индикации за тръгването на цените на енергийни продукти, чипове и метали, които предишната година тръгнаха много надолу. Големите проблеми дойдоха с контейнерните превози, които бяха блокирани дълго време, първо там цените скочиха с 400%". Това каза в "Офанзива" финансистът Любомир Дацов.

По думите му това се случи в рамките на общата верига на възстановяването – имаше изключване на цели области и сега влязоха в играта.

"В следващите няколко месеца цените на енергията заради търсенето ще бъдат избалансирани, ще намалеят", заяви финансистът.

"В България чувстваме изострено проблемите, защото в много от областите не си мръднахме пръста, нито натиснахме политиците да направят реформа", обясни той.

Според него фалитът е наказание, че не си достатъчно добър и предвидлив. "Служебното правителство няма гъвкавост и няма какво толкова да направи. Аз не съм почитател на намеса на правителството в бизнеса", смята Дацов.

„Имаме одобрен бюджет от НС за следващата година, с който влизат добавките за пенсионерите. Беше прието на 25 декември да се индексират пенсиите и от 1 януари да получават индексирани пенсии. Друго не е прието.

В бюджета има пари. Всичко е на годишна база. Преструктуриране на бюджета може да бъде направено както искате. В рамките на следващата година все ще има правителство. Уверен съм, че това ще се случи още сега", прогнозира той.