Чужд имот за над 5 млн. лв. е вписан в партида на фирма на енергийния бос Христо Ковачки чрез документи с невярно съдържание, твърдят в жалба до Главния прокурор Страхил Василев и Стефан Андреев, управители на видинската фирма "Витрейд" ООД, съобщава в. "168 часа".
От 2000 г. дружеството им има нотариален акт за собственост на Търговска /мебелна/ къща в центъра на Видин със застроена площ над 400 кв.м. заедно с отстъпеното право на строеж върху терена.
Според управителите на "Витрейд" след поредица от съмнителни операции, в това число и издаване на документи с невярно съдържание, имотът става собственост на фирма на Ковачки.
Преди време Търговската /мебелна/ къща е част от веригата "Аско Деница". След покупката на "Нова Деница" фирмата на Ковачки има възможност да ползва обекта за търговска дейност.
Историята се заплита от един водомер. От ВиК свалят уреда за ремонт през 2005 г. Няколко месеца по-късно начисляват 7 хил. лв. за разход на вода на Търговска къща. Разправиите с ВиК се точат няколко години. От "Витрейд" сезират прокуратурата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че почти от година са лишени от вода от началника на ВиК -Видин Георги Владов. Неочаквано той отказва да ги водоснабдява с аргумента, че "Витрейд" не е собственик на Търговска къща, а това била фирмата на Ковачки. Управителите на "Витрейд" в сигнал до прокуратурата пишат, че е извършено престъпление или се подготвя нещо незаконно спрямо атрактивния имот. По това време те не знаят, че е в ход процедура за възбраната върху имота им заради "измислената сметка на ВиК". Той трябва да бъде продаден, ако дългът не се погаси в 7-дневен срок. Според справка в службата по вписванията в партидата на "Витрейд" няма запор върху Търговската къща. Управителите на "Витрейд" подават покани за доброволно плащане за нанесени им щети от шефа на ВиК Владов и съдия -изпълнителя Виолета Томова, която налага възбрана върху имота.
На 18 септември 2006 г. главен експерт в "Местни данъци и такси" на Община Видин Емилиян Енчев издава документ, че дружеството Нова Деница на Ковачки е декларирало "Търговски комплекс "Аско Деница" като своя собственост.
Съдия -изпълнителят Томова изисква от службата по кадастър да се изясни собствеността на имота. Шефът на кадастъра Атанас Куртев издава документ за вече "измисления от експерта Енчев "Търговски комплекс "Аско Деница" , че е включен в регулационния план на Видин и представлява поземлен имот 909 и площ 4042,63 кв. метра и за него е отреден УПИ за "Търговия и услуги", пише в жалбата на "Витрейд" до прокуратурата.
В текста Куртев никъде не сочи собственик на имота, защото, ако го направи, трябва да посочи "Витрейд". Дружеството притежава нотариален акт номер 62 , изпратен в ръководената от Куртев дирекция от службата по вписванията на 31 август 2000 г., обяснява управителят на "Витрейд".
Съдия-изпълнителят Томова пренася текста на Куртев в постановлението си за възбрана на скандалния имот. Съдията по вписванията Наталия Петкова прави нова партида в имотния регистър. В нея вписва Търговски комплекс "Аско Деница" с кадастралните данни на имота, за който от "Витрейд" твърдят, че е техен, и исканата от ВиК възбрана.
Управителите на "Витрейд" научават за това през февруари 2007 г. от постановление на районния прокурор Людмил Еленков. Според "Витрейд" с постановлението си прокурорът Еленков създава умишлено заблуждение, "което мотивира участниците да извършат разпореждане с чуждо имущество". Експертът на "Местни данъци и такси" Енчев посочил "Нова Деница" като собственик на Търговска къща. От "Витрейд" твърдят, че той е елиминирал текста на нотариален акт 62 и вписал "измисленото название" Търговски комплекс "Аско Деница". Според управителите на "Витрейд" на базата на него имотът става собственост на фирмата на Ковачки. В резултат в Службата по вписванията имотът има двама собственици по две различни партиди. От "Витрейд" започват безкрайни обжалвания на съмнителните, според тях, документи. Върховната касационна прокуратура разпорежда да бъде образувано досъдебно производство срещу главния експерт на "Местни данъци и такси" Енчев, издал първия документ, на който се базират всички следващи действия на замесените в аферата. /БЛИЦ