Преди близо година у нас влезе в сила стандартът за производство на кашкавал. Въпреки това до този момент нито една млекопреработвателна фирма не е проявила интерес да произвежда висококачествен продукт по БДС.
14 са фирмите придобили сертификат за производство на млечни продукти по Български държавен стандарт. От тях, нито една за производство на кашкавал.<br /> <br /> &ldquo;Процедурата за взимане на лиценз за производство под марката БДС е много тежка и за мен е неработеща. Просто тя отблъсква част от фирмите да защитят този стандарт&rdquo;, призна Симеон Присадашки, който е зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитиран пред БНТ.<br /> <br /> Според производители, ако кашкавалът е произведен по стандарт, това не означава, че ще се купува повече. Към момента дори нямало сериозен интерес към подобен асортимент. Съществува обаче практика да се обявява, че продуктът е приготвен от българско мляко, а в действителност суровината да е от чужбина.<br /> <br /> &ldquo;Качественото мляко в България не е достатъчно. Определено в България фермерското мляко, мисля, че към днешна дата е не повече от 60% от количеството на сурово мляко в България&rdquo;, поясни Симеон Присадашки.<br /> <br />