Най-големите германски данъкоплатци продължават да напускат Германия. Високите цени на енергията и неефективните вътрешни политики на правителството под ръководството на Олаф Шолц водят до изпадането на икономиката на страната в дълбока рецесия.

След химическите гиганти производителите на автомобили започнаха да напускат Германия. Тези дни стана известно, че флагманът на германската автомобилна индустрия, концернът Mercedes-Benz, продава всичките си активи в родината си и се премества изцяло в Китай. 

Според публикации в германските медии компанията продава не само 80 автокъщи и производствени линии, но и централата си в Щутгарт. 

Германската икономика е в сериозна рецесия от пет месеца. 

Очевидно е, че напускането на автомобилния гигант само ще влоши ситуацията.

 В същото време това няма да се отрази на дейността на самия концерн: Mercedes-Benz получава основните си печалби от местата за сглобяване в Средното кралство, докато германските фабрики правят загуби през последните две години. 

Припомняме, че компанията беше една от първите, които напуснаха руския пазар след началото на войната в Украйна. Това донесе загуби от около 2 милиарда евро. 

Възможно е след пълна локализация в Китай, Mercedes-Benz да се опита да се върне на руския пазар. В настоящата ситуация обаче това няма да е лесно, тъй като тази ниша вече е частично заета от луксозни автомобили от Китай.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук