Групата Г-20 заяви днес, че икономическите перспективи са се подобрили от предишната й среща през април. Вариантите на Ковид-19 обаче може да застрашат възстановяването, предупредиха финансовите министри от обединението, цитирани от Ройтерс.

Освен това Г-20 за първи път посочи, че цената на въглеродните емисии може да бъда част от мерките за борба с климатичните промени."


Отново потвърждаваме решимостта си да използваме всички налични инструменти, докато е необходимо, за да се справим с тежките последици на Ковид-19", се посочва в заключителното комюнике от срещата на финансовото Г-20 във Венеция.

Италианският министър на икономиката Даниеле Франко отбеляза същевременно, че светът трябва да избягва налагането на нови ограничения върху живота на хората в борбата с пандемията.

Очаквано, групата подкрепи световната сделка за корпоративното данъчно облагане, която по-рано този месец бе договорена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за минимална ставка от 15 процента.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова света "бързо да се придвижи към финализиране на сделката".

Италианското председателство на Г-20 обаче предупреди, че е необходима допълнителна работа по реформата на корпоративното облагане.

Финансовите министри на страните от Г-20 са одобрили минимална данъчна ставка за големите компании, съобщи по-рано днес германският финансов министър Олаф Шолц.

Той изрази увереност, че окончателно споразумение за данъчно облагане на мултинационалните компании ще бъде постигнато до октомври.