Успешното приключване на проекта „Северен поток-2” вече не предизвиква съмнение. Строителите на тръбопровода, преди всичко „Газпром”, успели да привлекат като подизпълнител норвежката компания Kvaerner, в която 20% от капитала принадлежи на държавата, съобщи ria.ru. Затова нейното включване в работата предизвика гнева на Киев, който обвинява скандинавците в „предателство”. Норвегия обаче не членува в ЕС и поради това си позволява да води относително самостоятелна политика.
Сключването на договора с Kvaerner е успех за руския бизнес. Норвежката компания ще предостави на „Северен поток-2” свои ноу-хау и ще работи в околностите на Санкт Петербург и Виборг. Скандинавците на свой ред обещават да привлекат към сътрудничество руски подизпълнители.
 
От политическа гледна точка договорът между Kvaerner и фирмата „Северен поток-2 AG” в която инвестира „Газпром”, придава на проекта нов импулс. Kvaerner е много известна фирма с ненакърнена репутация относно работа в морето. Включването на един от признатите лидери в отрасъла към проекта е важно и в морално-психологически план, твърдят експерти, цитирани от информационните агенции..
 
През 2017 г. САЩ взеха решение да санкционират всяка фирма, сътрудничеща с руски енергийни проекти, но норвежките власти дадоха да се разбере, че не се боят.
 
Превод и редакция: БЛИЦ