Берлин в петък обеща “неограничен” кредит, за да помогне на компаниите, засегнати от пандемията с коронавируса, като част от най-големия помощен пакет в Германия след войната на стойност най-малко 550 милиарда евро.

“Няма горна граница за кредита, предлаган от (държавната банка за развитие) KfW, това е най-важното послание”, каза финансовият министър Олаф Шолц.

Гаранциите, еквивалентни на 614 милиарда долара, бяха само за начало, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер.

“Обещахме, че няма да се провалим поради липса на пари и политическа воля. Това означава, че нито една здрава компания, нито работа не трябва да се оказват в беда”, каза той.

“При необходимост ще презаредим оръжията си”, добави Алтмайер.

Пакетът, дори в първия си етап, е по-голям от помощта от 500 милиарда евро, предлагана от германското правителство по време на финансовата криза през 2008 г.

Канцлерът Ангела Меркел в сряда даде обет да направи каквото е необходимо, за да укроти кризата с коронавирус, сигнализирайки, че дори е готова да прекрати заветната догма за поддържане на баланса на бюджета на Германия.

“Това е извънредна ситуация. Ще направим всичко необходимо и за щастие Германия е сравнително здрава … ще направим всичко възможно, за да преминем добре през тази ситуация и ще видим в края на това положението на бюджета ни“, каза Меркел, подчертавайки, че слагането на край на вирусна криза е от първостепенно значение.

След шест смъртни случая и брой на инфекциите, достигнали до 2369 в Германия, Меркел в четвъртък призова организаторите на всички несъществени събития, при които ще се съберат по-малко от 1000 души, да ги отменят, пише БГНЕС