Големите млекопреработвателни предприятия подготвят удар срещу малките производителите с въвеждането на нови изисквания.

Вече са внесени предложения за промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, в които да се запише, че сирене с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт, независимо, че в него няма растителни мазнини, съобщава "Труд".

Инициативата е на Асоциация “Активни потребители”, след като направиха изследване, в което твърдят, че масово в сиренето под 10 лева има по-високо водно съдържание. В изследваните марки обаче не присъстваше нито една от най-масовите, продавани по магазините на известните големи преработватели.

Работна група вече е обсъждала тази промяна, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Ако промяната бъде приета, на практика само сиренето с цена над 14 лева ще може да носи етикет “краве сирене”, а такова продават само големите производители.

Има ли обаче нарушения при високото водно съдържание в продукта. Според нормативната уредба, ако в техническата спецификация на продукта производителят е написал, че има примерно 70% съдържание на вода и такова се установи при проверка, нарушение няма, обясниха от БАБХ. Причината е, че няма точно определен процент на водното съдържание в сиренето.

Проучването на “Активни потребители” сравняват процента водно съдържание с това на продуктите по БДС, но изследваните сирена не са обявени, че са направени по стандарта. Съгласно него в саламуреното сирене трябва да има до 54% вода, но този стандарт не е задължителен, а само пожелателен.

Затова има и разминаване в резултатите от проверките на агенцията по храните и тези, направени от потребителската организация.

По данни на БАБХ от началото на годината са взети 72 проби от млечни продукти, които са изследвани за наличие на немлечни мазнини и за съответствие с физикохимичните показатели по технологичната документация на производителя (водно съдържание, масленост в сухото вещество и съдържание на сол). От тях 37 проби са на сирене. Несъответствия са установени при 11 проби, като 8 са от сирене и 3 от кашкавал.