Hyundai Motor затвори завод в Улсан, Южна Корея, след като служител на компанията е заболял от коронавирус, предаде Reuters.

Извънредната мярка, която вече доведе до проблеми с веригата на доставките и на други компании от страната, ще засегне производството на SUV моделите Palisade, Tucson, Santa Fe и Genesis GV80, информира money.bg

Непосредствено след новината акциите на гиганта се понижиха с 5%, а широкият борсов индекс KS11 спадна с 3,3%. На фона на проблемите с производството в Южна Корея, Hyundai все още изпитва и затруднения заради Китай, тъй като спирането на производството доведе до недостиг на различни авточасти.

Само днес в Южна Корея са открити 256 нови случая на заболяването, с което общият брой на заразените надхвърли 2 хил. души. Болестта създаде проблеми и за компании като Samsung, които трябваше да спрат части от производството и да изпратят служители в домашна карантина.
Пред същото е изправена и Hyundai.

"Компанията също постави под карантина служители, които са влезли в близък контакт със заразения, и са предприети мерки за тестването им за коронавирус", посочиха от автомобилния производител. Освен тези действия, заводът ще бъде обезпаразитен, като засега не е ясно кога ще възобнови производството.

В Улсан Hyundai има четири завода, които произвеждат по 1,4 млн. превозни средства годишно, което се равнява на 30% от глобалната продукция на компанията. В града за нея работят над 34 хил. души.

В края на миналата седмица Samsung затвори завода си в Гуми, тъй като един от служителите ѝ е дал позитивни резултати за заболяването, но производствената мощност възобнови работа в понеделник.

Korean Air Lines ще понижи броя на полетите до САЩ през март, за да спре разпространението на вируса. Компанията ще проверява температурата на пасажерите преди да се качат в самолетите ѝ, като границата е 37,5 градуса.