Берлин стана сцена на една от най-големите имотни сделки в Европа през настоящата година. Мултифункционалната сграда Sony Centre в германския град бе придобита за сумата от 1.1 млрд. евро, съобщава Financial Times.

Купувачи по сделката са Oxford Properties - звеното за инвестиции в недвижими имоти на канадския пенсионен фонд Ontario Municipal Employees Retirement System, и щатската компания Madison International Realty. Досегашният собственик на сградата бе националният пенсионен фонд на Южна Корея. 

Sony Center е разположен на около 25 хил. квадратни метра в централната част на Берлин. Сградата включва, офиси, магазини, места за отдих, както и 67 апартамента.


Сред големите наематели на площи в комплекса са Facebook, Sanofi, Sony, Deutsche Bahn и компанията за споделено работно пространство – WeWork. 

Държавният пенсионен фонд на Южна Корея придоби сградата през 2010 г. за сумата от 585 млн. евро, като това бе и първата инвестиция на фонда в Европа. Sony Corporation завърши строежа на комплекса през 2000 г.

Сделката е първа за Oxford Properties в Берлин, като Канадският пенсионен фонд притежава имоти в Лондон и Париж.  

Трансакцията е част от плановете на Oxford Properties да увеличи стойността на активите, които управлява в континентална Европа, до ниво от 5 млрд. долара в срок до 2020 г., посочва Пол Брундейдж, старши управляващ директор за Европа на Oxford Properties. 

Имотите на компанията, намиращи се в Лондон, включват и търговския център Royal Exchange, разположен в сърцето на града.

По-рано през тази година компанията продаде 50% от дела си в лондонския небостъргач Cheesegrater за 1.15 млрд. паунда на китайския инвеститор CC Land, което е и най-голямата сума, платена по единична имотна сделка в Европа през тази година.  

По думите на Брундейдж, въпреки придобиването на комплекса в Берлин, компанията ще продължи да има дългосрочна ангажираност с пазара на офис площи в Лондон.

Базираната в Ню Йорк компания Madison International Realty също притежава дялове в разнообразни комерсиални имоти в Лондон, включително съвместно с Oxford Properties. 

Пенсионните фондове от Северна Америка са най-бързо растящите в света институционални единици по размер на активите през последите 5 години. Канада надмина Великобритания, заемайки 5-ото място в света по размер на активите, управлявани от пенсионни дружества.

Големите имотни сделки, изглежда, се пробуждат навсякъде в Европа, като тенденцията не подминава и България. Наскоро у нас бе осъществена имотна сделка за рекордната сума за родния стандарт от 252.9 млн. евро.

Страни по трансакцията бяха южноафриканският фонд NEPI Rockcastle, чрез своето подразделение NEPI Project two EOOD, и "Булфелд". Предмет на сделката бе намиращият се на бул. "Черни връх" в София "Парадайс център".