Европейската комисия реши да не връща акредитацията на две агенции по изпълнението на предприсъединителната програма ФАР за България заради недостатъчни усилия за борба с корупцията. Това заяви днес Кристина Наги, говорителка на комисаря по разширяването Оли Рен.
Това означава, че няма да има време България да оползотвори 220 милиона евро по предприсъединителната програма ФАР, уточни тя. ЕК е замразила общо 560 милиона евро от различни предприсъединителни програми за България, като тези 220 милиона евро са част от същата сума.
По този начин страната ни ще трябва да покрие плащанията по вече сключените договори със собствени средства.
 
Със съжаление Европейската комисия трябва да заяви, че не е в състояние да възстанови акредитациите на двете агенции, които бяха отнети през юли. ЕК не е в състояние да възстанови и спрените по-рано плащания по програма ФАР. Това решение е взето след внимателен анализ на всички факти и данни и на информацията, която пристига от България, обясни Наги.

Признаваме, че са предприети стъпки за подобряване на управлението и контрола, но повечето от тях са само обещание за някакви бъдещи действия, като конкретни резултати засега няма, каза говорителката.

Конкретните причини за това решение са продължаващи нередности, злоупотреби, конфликт на интереси, както и недостиг на персонал, който да работи по управлението и контрола на парите от фондовете.  /БЛИЦ