Губим ли правата върху традиционни български храни?

Промени в Закон за марките и географските означения ще доведат до това да загубим изключителните права върху традиционни храни, или поне такива са опасенията на експертите. Според някои държавата или производителите са проспали възможността да защитят традиционните продукти на ниво Европейски съюз, съобщава bTV.

Ето и коментарът на патентното ведомство:
 

Българското кисело мляко например не е вписано в Европейския регистър за "Защитено географско указание". В момента освен България Япония и Финландия имат права да произвеждат българско кисело мляко.
 
След промените в закона е възможно "българското кисело" мляко да остане само "кисело мляко".
 
Видовете защита на продуктите са: "Защитено наименование за произход", "Защитено географско указание" и "Храна с традиционно специфичен характер".
 
В категорията "Защитено географско указание" имаме регистрирани два продукта – българско розово масло и Горнооряховски суджук.
 
В "Храна с традиционно специфичен характер" са регистрирани 5 продукта – филе "Елена", луканка "Панагюрска", "Кайсерован врат Тракия", руле "Трапезица", "Пастърма говежда".
 
Чети етикета, защитени продукти
България все още няма регистриран продукт в "Защитено наименование за произход", но до няколко месеца очакваме положителен отговор относно Странджанския манов мед.
 
Защита няма за продукти като български кашкавал, българско кисело мляко, Карловска луканка, българска боза и за българско бялото саламурено сирене и българската лютеница. За сравнение Гърция е успяла да защити над 100 традиционни продукта.