"През последните дни включително и вчера премиерът нарече бюджета балансиран. Как е възможно управляващи, които отвориха такава дупка в бюджета, да говорят за балансиран бюджет. Това е абсолютна заблуда. Това заяви в ефира на БНТ бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев. 

Сред управляващите има три големи заблуди, свързани с бюджета. Първата е, че има дилема между стабилна бедност и високи доходи с дълг и дефицити. Втората е, че по-високият дефицит води до по-голям икономически растеж.

Третата заблуда е, че ако едно правителство не прави реформи и раздава пари, то печели избори и остава в историята", каза още той.

"Според мен едно от най-големите постижения на българския преход са ниските данъци. Сегашните управляващи са популисти и ми приличат на левичари. Преди години Асен Василев беше против влизане в еврозоната. Който иска да сме там, не отлага няколко пъти датата за влизане там.

Дефицитите и харченето водят до голяма инфлация. Не се чудете кой е виновен, ако не влезем там. Хора, на които първата им цел е да влязат в еврозоната, не правят така", допълни той.

Бюджетната политика на кабинета е подобна на тази от 1996 година, след която започна рязко обедняване. Най-добра беше фискалната политика между супербедната 1997 година и 2020 година. Това бяха 23 години на възход на доходите. През 1996 година имаше такава катастрофална като сегашната бюджетна политика и имаше голямо обедняване", посочи Василев.

"Когато населението намалява, държавната администрация расте. Заплатите на държавните служители са ниски. Намаляването на субсидиите за ток не е на дневен ред, липсата на концесиониране на големите обществени проекти също е огромен проблем, социалните системи са за реформиране.

Единственото нещо, което правят управляващите през последните 3 години, е само да теглят огромни дългове и да харчат много средства за социални разходи", смята още той.

"Миналата година, когато бях във вашето предаване, сложих часовник, който показва дълга на България. Въпросът ми е колко трябва да да стане той, че да се събудим? Гарантирам, че за нашите деца ще е по-добре да се нагърбят с по-малък дълг, отколкото с по-голям. Скоро ще сложим нов часовник, показващ дълга на страната ни.

За мен влизането в Шенген е политически, отколкото технически въпрос. Държавата трябва по-добре да си опазва границата от мигранти", завърши той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук