Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане днес официално разпореди петролният сектор в страната му да бъде поставен в максимална степен на тревога заради заплахите от физически нападения и кибератаки, предаде АФП.

Зангане публикува послание, в което заявява, че "всички предприятия и инфраструктурни съоръжения на петролната промишленост трябва да бъдат поставени в максимална степен на тревога заради заплахите от физически нападения или от кибератаки", информира Сана, официалната агенция на петролното министерство.

Зангане допълва, че тези предохранителни мерки трябва да бъдат взети, като се имат предвид американските санкции срещу Иран и "тоталната икономическа война", която, според Ислямската република, Вашингтон води срещу нея.

Техеран опроверга на 21 септември информациите в някои медии, според които работата на ирански петролни съоръжения е била нарушена в резултат на кибератака.

Иран е обвиняван от Рияд, Вашингтон, Берлин, Лондон и Париж, че носи отговорността за въздушните нападения, нанесли щети на 14 септември на петролни инфраструктурни обекти в Саудитска Арабия, заради които кралството - най-големият износител на петрол в света – бе принудено да намали силно добива си.