Влизането в еврозоната е логична стъпка за България. На въпроса дали България трябва или не трябва да влезе в еврозоната, аз бих отговорила с друг въпрос: Има ли някой в България, който да иска да падне Валутния борд. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която днес бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

„Аз досега не съм видяла социологически проучвания на общественото мнение да бъде настроено към това да падне Валутният борд и ние да сме на ветровито без защита, която той ни дава. А щом като ние сме Валутен борд и нашата валута е вързана към еврото, много по-добре е за нас да участваме във формирането на политиките, които влияят на нашата страна, отколкото да не участваме“, заяви управляващият директор на МВФ, цитирана от БГНЕС.

Георгиева се съгласи, че условията за влизане на страната ни в еврозоната днес са по-сложни, отколкото бяха преди няколко месеца, тъй като инфлацията у нас мина 10%.

„Това обаче не е поради вътрешни грешки в страната, а поради външните шокове от пандемията и войната в Украйна, и този проблем с нарастването на цените засяга на практика всички страни, с изключение на Япония и няколко азиатски държави. Така, че много е вероятно Европейската централна банка и министрите на еврозоната да вземат под внимание този факт, че покачването на цените, че инфлационните процеси в България, са предизвикани от външни фактори и това да не се отрази на срока за влизането на страната“, каза още тя.