Да поправи покрива, преди да удари бурята – това обеща новият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в интервю за „Уолстрийт джърнъл”.
 
В първото си интервю откакто пое поста Георгиева заявява, че опитът ѝ да се вижда с хора, изправени пред недостиг на храна и широко разпространена бедност, причинени от лоши политики, са затвърдили нейния ангажимент за икономическа строгост.
 
Изданието припомня, че Георгиева е първият лидер на фонда, преживял една от строгите програми на водещата институция за икономическо адаптиране.
 
И пише, че родината ѝ България премина през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век в условията на нарастващ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация.
 
Тогава МВФ помогна на икономиката на България, като предостави крайно необходими заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на публичния сектор, приватизация на държавни предприятия и отказа от държавни субсидии.
 
Пред вестника Георгиева заявява, че именно този опит я накарал да продължи кариерата си в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, тъй като категорично вярва, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това и начело на МВФ.
 
„Във времена, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е чрез неговото постигане“.
 
Българският икономист е прекарала по-голямата част от вторник (1 октомври), преглеждайки текущите кредитни програми на МВФ, за да определи дали се нуждаят от корекция, тъй като икономическият растеж се забавя.
 
„Ние осъзнаваме, че глобалната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, колебливостта на капиталовите потоци, Brexit, конфликтите и природните бедствия са в състояние да причинят големи икономически разрушения“, отбеляза Кристалина Георгиева.
 
Тя също така отбеляза неотдавнашната атака срещу саудитските петролни съоръжения и последвалият скок на цените на петрола като пример за опасната нестабилност, заплашваща света.
 
Подобно на своя предшественик - Кристин Лагард, и Кристалина Георгиева предупреждава държавите да действат сега и да предоставят публични инвестиции, подкрепящи икономическия растеж, както и осъществяване на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат допълнително.
 
„Кристин Лагард би казала, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива“, заявява Георгиева, цитирайки своята предшественичка и добавя:
 
„Идвам в момент, когато вече има облаци и случайни дъждовни капки и моето послание е, че няма повече възможност да отлагате поправянето покрива“.
 
Г-жа Георгиева заявява, че МВФ под нейното ръководство ще се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху ефектите от бързите технологични промени.
 
„Уолстрийт джърнъл“ напомня, че нейният докторат е съдържал тези за политиката за опазване на околната среда в САЩ, а сега  Георгиева е съпредседател на инициатива на високо равнище за политиките за изменение на климата заедно с Бан Ки-мун, бившият ръководител на Организацията на обединените нации, и с Бил Гейтс - технологичният милиардер, превърнал се във филантроп.
 
В тази връзка Кристалина Георгиева си закупи електрически автомобил с оглед на притеснения за изменението на климата. Днес тя кара червената си „Тесла“ на път за работа, взривявайки автомобила с рок музика преди нейни ключови срещи.
 
Г-жа Георгиева управлява собствената си социална медия, като тя публикува свои видеоклипове, облечена с тениска и суитчър като служител на Световната банка, или как води флашмоб на Международния ден на жените и йога сесии със своите служители като част от политиката ѝ за подобряване на благосъстоянието на работното място.
 
Бивши колеги казват, че нейният стил на лидерство насърчава лоялността, но тя също може да бъде твърда и директна. Според Джонатан Хил, член на Британската камара на лордовете, която работи с нея преди време в ЕК, посочва, че г-жа Георгиева "не може да бъде натискана от никой".
 
Робърт Зелик, бивш шеф на Световната банка, каза, че тя ще донесе в МВФ опита си на технократ, когато става въпроса за правене на сделки. „Кристалина има уменията, широчината на опита, глобалната мрежа, интелигентността и личният си подход, за да се превърне в изключително успешен лидер на МВФ в един предизвикателен и важен момент“, отбелязва той.
 
В предишната си работа като изпълнителен директор на Световната банка г-жа Георгиева успя да осигури увеличаване на банковия капитал с 13 милиарда долара - почти удвояване на активите на банката - след деликатни преговори със 189-те държави-акционерни и въпреки първоначалния скептицизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на САЩ, припомня „Уолстрийт джърнъл”, цитиран от БНР.
 
„Това беше като едновременна игра на шах със 189 опоненти - никой не вярваше, че ще проработи“, заяви Самир Сюлейманов, старши изпълнителен директор на Световната банка, който работеше при нейното управление.
 
„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че по време на работата ѝ в Европейската комисия от 2014 до 2016 година, тя е отговаряла за над 33 000 европейски служители и за бюджет от 175 млрд. долара, при това в момента, когато Европа се бореше с множество извънредни ситуации като сътресенията около еврото, имиграционната криза и вота във  Великобритания за напускане на ЕС.
 
Тя винаги е работила по-усилено от всеки свой служител, според Елизабет Вернер, която беше шеф на кабинета на г-жа Георгиева в Европейската комисия.
 
Г-жа Вернер заявява, че бившият ѝ шеф се ръководи от истинско убеждение, че международните организации могат да подобрят живота на обикновените хора, особено в развиващите се страни.
 
„Не обещавайте твърде много, но винаги постигайте много повече от това, което сте обещали - това е нейната мантра“, заявява за „Уолстрийт джърнъл“ Елизабет Вернер.