Недостиг на маски накара редица китайски компании – от производители на автомобили до доставчици на електроенергия – да започнат да ги произвеждат, за да помогнат в борбата с коронавируса, пише Bloomberg, цитирана от money.bg.

Автомобилни компании, включително BYD Co., са реконфигурирали производствените линии, за да произвеждат маски, които помагат за спирането на частици и микроби. Петролният гигант Sinopec и Foxconn, която сглобява iPhone, също са се присъединили.

Макар Китай да е най-големият производител в света, настоящият производствен капацитет от почти 15 милиона маски дневно не е достатъчен за сегашната криза. Бързата промяна на производствените линии подчертава силата на Китай като производствена мощ.

Залогът включва и икономиката на страната, след като компаниите не успяват да възстановят производството след Лунната нова година. Празникът бе удължен с цел ограничаване на разпространението на вируса.

Макар че Китай е произвел над 5 милиарда маски през миналата година, около половината от производството в света, все още има недостиг.
SAIC-GM-Wuling, съвместно предприятие на General Motors Co. в Китай, съобщи, че е изградило 14 производствени линии с дневен капацитет около 1,7 милиона маски.

Подкрепената от Уофън Бъфет BYD ще започне масово производство преди 17 февруари с дневен капацитет до 5 милиона маски, както и 50 хил. бутилки дезинфектант.

Първите маски от BYD ще бъдат разпространени сред шофьорите на автобуси, таксита и споделени автомобили, както и доброволци по летищата.
Самата Foxconn започна да произвежда маски на 5 февруари за своите 1 милион служители.

Очаква се до края на месеца производството на достигне 2 милиона на ден. Производителят на камиони Shaanxi Automobile Group Co. е започнал да произвежда очила в неделя.