Икономиката ни ще усети най-силно удара от финансовата криза в края на първото тримесечие догодина, прогнозираха депутати от управляващата коалиция. През март се очаква ефектът от вече започналото свиване и закриване на производства, падналото потребление, съкратщаването на работници, отлива на инвестиции, пише "24 часа". Това щяло да свие и приходите в бюджета.
НСИ вече отчете 5,6% забавяне на ръста на икономиката. Толкова е той на годишна база за третото тримесечие. За второто бе  6,35, а година по-рано - 7 на сто.
Кризата ще засегне всички нас, но взетите в бюджета за 2009 г. мерки правят икономиката ни добре подготвена да я посрещне, каза в парламента финансовият министър Пламен Орешарски. Предвидени са три пакета за общо 5,2 млрд. лв.
Отражението на кризата в България няма да е така силно, както в някои от големите държави, заяви пък във Варна министърът на администрацията Николай Василев. Според него освен в строителството и имотите отражение ще има и в производството на стомана и нефт.
Заради кризата обаче вчера от завода в Разград обявиха, че съкращават 25 души. Освен това започвало да се пести от ток, командировки в чужбина, няма да има и коледни надбавки. От БСК очакват в края на 2009 г. процентът на безработицата да е двуцифрено число. /БЛИЦ