Цените на петрола от основните световни марки в понеделник продължават да се понижават на фона на опасенията за намаляване на глобалното търсене в резултат на новия коронавирус. Потреблението на суровината в Китай е спаднало с 20 на сто, уточнява money.bg.

Днес сутринта априлските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон поевтиняват с $0,34, до $56,28 за барел. В петък цената на тези контракти спадна с $0,71 (1,24%), до $ 56,62 за барел.

Мартенските фючърси за WTI в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,13 - до $51,43 за барел. През предходната сесия в петък цената на WTI се намали с $0,58 (1,11%), до $ 51,56 за барел.

През януари WTI поевтиня с 16.3% - най-голям темп на намаление от май миналата година, а Brent - с 12%. Котировките бяха засегнати от опасенията на инвеститорите за спад в търсенето на енергоносители поради появата и разпространението на новия коронавирус в Китай и 20-тина други държави в севта.

На 3 февруари в Китай са потвърдени 17 288 случая на инфекция с този вирус, в други страни са регистрирани още 148 случая, 361 заразени са загинали.

Търсенето на петрол в Китай е спаднало с около 3 милиона барела на ден, което е около 20% от потреблението, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

"Загрижеността за разпространението на епидемията и нейните последици за глобалния икономически растеж може да увеличи натиска върху петролния пазар," каза анализаторът на FXTM Люкман Отунуга пред MarketWatch. "Като се има предвид, че Китай е най-големият вносител на петрол в света, отслабването на търсенето в тази страна може да дестабилизира пазара на суровината."