Криптовалутите определено преживяват годината на един от най-лошите си сривове, но това съвсем не е всичко. Ако погледнем последните съобщения за намаляване на работната сила, то криптомениджърите изглежда се готвят за нови трудности, пише Bloomberg.

Криптоборсите Bybit и Swyftx през последните два дни заявиха, че съкращават съответно 30% и 35% от персонала си. Съобщението дойде по-малко от седмица, след като по-големият конкурент Kraken също обяви сходно съкращение на служители.

На фона на последиците от кризата с крипто борсата FTX на Сам Банкман-Фрийд, главният изпълнителен директор на Bybit Бен Джоу и колегата му от Swyftx Алекс Харпър предлагат справедлива оценка за предизвикателствата, пред които е изправен секторът.

В писмо до служителите, цитирано от Bloomberg, Харпър пише, че има потенциал за още "събития от типа "черен лебед" (непредсказуемо събитие с големи последици)".

След година на хакерски атаки, фалити и обезценяване на криптовалутите, песимизмът буквално задушава сектора. Нов приблизително 70-процентен спад в цената на биткойна до $5 000 догодина е сред "изненадващите" песимистични прогнози.

Според тях пазарите може би все още подценяват, коментира Ерик Робъртсън, който е ръководител на международното звено за проучвания на Standard Chartered.

Това е над 90% под пика в цената на токена от почти $69 000 през ноември миналата година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук