Млада фермерка от Якорудско вече има 2 магазина в София, опашки се вият за стоката й
Наследила е любовта към животните още от своите баба и дядо, днес заедно със своите родители и брат тя продължава традицията
Ние сме трудолюбиви и честни хора, които се работят неуморно денем и нощем – така Айше Хасан описва себе си и своето семейство. Тя е трето поколение фермер, пише Струма ком.
Наследила е любовта към животните още от своите баба и дядо. Днес заедно със своите родители и брат тя продължава традицията, развивайки семейната екоферма „Белмекен“.
Стопанството е разположено в живописното якорудско село Аврамово. В него се отглеждат 22 крави и 50 овце от местни породи. През зимата са на ясла, а от края на месец май до октомври са на свободна паша горе на Белмекен.
Доенето се извършва механизирано с агрегати, а суровината се преработва на ишлеме. Айше работи в посока към модернизиране на стопанството с по-големи удобства за животните. Мечтата й е да си има собствена мандра.
Дори в момента учи за технолог в Университет по хранителни технологии в Пловдив, пише агри.бг.
В стопанството работите цялото семейство. Как си разпределяте ролите?
Кой каквото може, това върши. Моите деца още учат, но и те помагат, когато могат.
Децата радват ли се на животните?
Да, постоянно. Моето момиченце е на 8 години и много се грижи за тях. Има си любими теленца и агънца. Даже на моменти, когато внесем агне вкъщи, не дава да го изнесем. Винаги им дава имена.
Големият ми син е на 17 години. Когато беше по-малък, постоянно повтаряше, че иска да стане ветеринарен лекар, за да се грижи за животните на дядо си.
Какви продукти произвеждате и къде намирате пазар?
Правим прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене от краве и овче мляко. В София държим два магазина. Там сме почти от 8 години и имаме постоянни клиенти.
Единият ни магазин се намира в кв. Лозенец на Римската стена, който отваряме в събота, а другият – в Драгалевци, който работи в сряда. Предлагаме и зеленчуци, които отглеждаме, както и сладка от горски плодове, които берем от Белмекен.
Обичате ли да експериментирате с нови вкусове?
Да, пробвам различни комбинации за удоволствие. Правя сирене с чушки, кашкавал с чубрица. Предлагам и на клиентите да опитат, за да получа обратна връзка.
Какво най-много харесвате в работата си и защо?
Всичко ми харесва. Обичам много животните и да се грижа за тях ми доставя удоволствие. Имаме трудности, но успяваме да се справим. Това са живи същества, които приемаме като част от семейството и полагаме всички необходими грижи за тях.
Кои женски качества Ви помагат в работата?
В грижата за животните не се разделяме на мъже и жени, но ние сякаш изпитваме повече обич и състрадание.
В общуването с клиентите се справям много добре. Не че толкова говоря, а по-скоро уважението, което изпитваме взаимно, ни помага да работим толкова години заедно. Като отварям магазина, клиентите ме чакат на опашка отвън. От 8:00 до 13:00 часа потокът не спира.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук