В понеделник спадът на цените на петрола се ускори, инвеститорите оценяват мерките на правителствата и централните банки, които се въвеждат в подкрепа на глобалната икономика в контекста на разпространението на коронавирусната пандемия.

Майските фючърси за сорта Brent днес сутринта са по-евтини на лондонската борса ICE Futures с $1,81 (5,35%) до нивото на затваряне в петък и се търгуваха на $32,04 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с $0,63 (1,9%), до $33,85 за барел, уточнява money.bg.

Априлските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) спадат с 1,23 долара (3,88%), до $30,50 за барел. За предишната сесия те поскъпнаха с $0,23 (0,73%), като в края на деня цената бе $31,73 за барел.

През миналата седмица Brent загуби 25%, а WTI 23% от цената. Това е максималният седмичен спад в процентно изражение от декември 2008 г., според данните на Dow Jones.

"Глобалните финансови пазари се притесняват от нарастващата заплаха от разпространението на коронавируса и в същото време се плашат от мащаба на стимулиращите мерки за справяне с него", казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights, Bloomberg. Според нея петролът ще продължи да става по-евтин, ако ситуацията се влоши.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък решение, като взе предвид ниските цени, да закупи големи обеми петрол, за да попълни максимално стратегическите резерви. Според него подобна стъпка ще бъде полезна за целия енергиен сектор в САЩ, ще помогне за осигуряване на енергийната независимост на страната, а също така "ще спести милиарди долари на данъкоплатците".