Скандинавската телевизионна група MTG (Modern Times Group) се договори да придобие 100 процента от "Нова ТВ" за 620 млн. евро (968 млн. долара), съобщи "Дневник".
В прессъобщение на компанията се казва, че сделката е с цел придобиване на активи в един от най-бързо развиващите се телевизионни пазари в Източна Европа. За миналата година пазарът на телевизионна реклама се разрасна с 30 на сто.
"Придобиването е най-голямото ни до момента и значително усилва позициите ни в един от най-бързо растящите и най-атрактивни пазари за електронни медии", каза изпълнителният директор на MTG Ханс-Холгер Албрехт.

MTG вече има операции в България чрез каналите "Диема". Тях компанията контролира с 50-процентния си дял от "Болкън медиа груп". С последното изкупуване медийната група ще покрива близо 30 на сто от таргет аудиторията в България на възраст между 18 и 49 години.
"Нова ТВ" има дял над 32 процента от българския рекламен пазар. Досегашен собственик на телевизията е гръцката група "Антена".
Сделката чака регулаторно одобрение, а финализирането най-вероятно ще е след около три месеца.
През последните дни бяха договорени сделки за придобиване на медиите "ТВ 2" и "Ринг ТВ". Има очаквания и за придобиване на "Би ти ви".
Сделката за "Нова ТВ" ще се финансира с ликвидните активи на MTG и с допълнително договорен кредит. Съветници по сделката са "Джей Пи Морган Чейс" от страна на MTG и "Морган Стенли от страна на "Антена груп". В момента MTG договаря кредит за 317 млн. евро. Скандинавската медийна група "Модърн. /БЛИЦ