Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев ще се опитат да усвоят милиони левове в последните дни на своето управление. Министър-председателят в оставка вече даде мандат на финансовия министър да води преговори и да подпише финансовото споразумение за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и правителството ни.

Ако успее, страната ни ще има право да получи 13 на сто от всички предвидени за държавата 13 млрд. лв. или 1,7 млрд. лв. като аванс.

По този начин правителството в оставка, което няма шанс да управлява отново след поредицата лъжи и проблеми, които създаде в икономиката, ще сложи за последно ръка върху стотици милиони, които ще влязат в бюджета, пише "Труд".

Така Василев и Петков ще имат възможност да раздадат милиони на свои фирми и приятели, като за последно, защото именно премиерът и финансовият министър разпределят това, което има в хазната.

По този начин управляващите ще имат шанс и да замаскират поразиите, които са направили с бюджета, тъй като в него без никакви усилия ще се влеят милиони и дори милиарди левове, според това какъв документ успее да подпише Василев, коментираха бизнесмени пожелали анонимност.

В кулоарите на парламента се говори, че бързането в последната минута да се подпишат документите по Националния план за възстановяване и устойчивост е за да се осигурят пари за увеличението на пенсиите, за което са необходими над 1,3 млрд. лв. само за настоящата година, или почти толкова, колкото трябва да влязат в бюджета от Брюксел през тази година.

С взимането на средствата по Плана за възстановяване държавата ни поема ангажимент да изпълни реформи, политики и конкретни проекти, но ако не успеем да ги реализираме, парите ще трябва да бъдат връщани. И ако милионите се изхарчат за друго, после ще трябва да се осигурят средства от хазната, с които да се изпълнят обещаните проекти.

Премиерът Петков и вицепремиерът Василев обаче са с ясното съзнание, че това няма да е техен проблем, защото вероятността да управляват отново страната клони към нула, коментира депутат. Затова и с чиста съвест ще се “отблагодарят” на приятели и привърженици, раздавайки каквото има в бюджета до последно, допълни източникът ни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!