В периода август-ноември пазарът на жилищни наеми в София е най-динамичен и броят на наемателите нараства в пъти. Това провокира част от наемодателите да завишат цените с 5-15%, а наемателите от своя страна да вземат бързи и рискови решения с ред компромиси, пише www.economy.bg

Това се посочва в анализ на агенцията за недвижими имоти Antre, специализирана в отдаването под наем и покупко-продажбата на имоти за физически лица. Оттам изброяват основните причини за увеличаването на наемателите на пазара, а именно:

- започването на учебната година за студенти и ученици от провинцията;

- смяната на местоработата, където септември-ноември е също най-силният период за агенциите по подбор;

- смяната на училища и детски градини за семейните хора.

Това означава, че наемателите разполагат с ограничено време за наемане, определен стандарт на живот и фиксирани месечни доходи, съответно и разходи, обясняват от агенцията.

Основната грешка, която според Antre правят много наемодатели, повлияни от подвеждащи и манипулативни обяви и агенции, е да обявят цена с 10-25% над реалната.

От такава сделка имат полза само брокерите и агенциите, защото получават по-голяма комисионна и апартаментът ще бъде отново на пазара през зимата или пролетта, когато наемателите вероятно ще го освободят заради неадекватната цена.

От Antre препоръчват на наемодателите от една страна да се консултират с доказани експерти в областта при определяне на цената, а от друга, когато попаднат на точните наематели, да помислят за намаляване на наема с 5-10%, за да имат спокойствие и сигурна доходност поне за година напред.

Изключително бдителни трябва да са собствениците на жилищата към една малка група „наематели“, които веднага се съгласяват на условията от собственика независимо, какви са. Причината е, че целта на тези „наематели“ не е ползването на жилището, а злоупотребяване с обзавеждането и вещите в апартамента, посочват още от Antre.

Наемателите от своя страна трябва да са наясно, че поради динамиката на пазара са в по-неизгодната позиция.

Те трябва да внимават, както за подвеждащи обяви на част от агенциите, така и с прекалено любезните собственици. От агенцията съветват наемателите да проверяват агенциите и ако попаднат на такава с повече от 3 неакутални обяви в реклама, да бъдат изключително предпазливи.

Също така, да внимават, когато един собственик иска капаро/предплата, което остава в него, без да е показал нотариален акт и пълномощно от собственика и без да е издал платежна разписка.